smil italský
Vlastnosti rostliny:

smil italský (maggi koření, kari koření)

Helichrysum italicum
Popis:
Smil italský, známý také jako maggi koření, má silnou, aromatickou chuť připomínající slaný celer. Je skvělým kořením pro polévky, omáčky a zeleninová jídla. Pěstujte si ho doma a obohaťte své pokrmy tímto intenzivním kořením. Zobrazit více
Vyberte některou z dostupných variant:
rostlina v květináči 1 l
Není skladem
  49,00 Kč/ks
RO002958
Možnosti odeslání: kurýrem, osobní odběr, dovezeme my
První varianta není skladem, níže vyberet jinou variantu.
sazenice v květináči průměru 12 cm
SKLADEM 3 ks
  39,00 Kč/ks
RO003546
Možnosti odeslání: kurýrem, osobní odběr, dovezeme my
rostlina v květináči 1,5 l
SKLADEM 4 ks
  119,00 Kč/ks
RO007299
Možnosti odeslání: kurýrem, osobní odběr, dovezeme my

Zařazeno v kategoriích:

Dlouhý popis:

Smil italský (Helichrysum italicum) - Maggi koření, Kari bylinka

Smil italský je aromatická stálezelená rostlina původem z oblastí Středomoří. Tato bylina je také známá pod názvy "Maggi koření" díky svému charakteristickému aroma, které připomíná chuť a vůni tohoto ochucovadla.

Popis:

Smil italský má drobné stříbřité listy s jemnými chloupky a žluté květy, které vytvářejí charakteristické "suché" květenství, typické pro rostliny této čeledi. Listy a květy mají silnou aromatickou vůni, která připomíná koření.

Nároky na pěstování:

Tato bylina preferuje slunné polohy s dobře odvodněnou půdou. Je odolná vůči suchu a snese teplejší klima, což z ní činí ideální rostlinu pro pěstování v oblastech s teplým počasím. Snadno se pěstuje jak v zahradě, tak i v květináčích.

Využití:

Smil italský je známý svým výrazným aroma, které mimo jiné dobře odpuzuje hmyz. Toto aroma dává jídlu zvláštní a pikantní chuť, a proto se často využívá jako koření v kuchyni, zejména v Středomoří. Mimo to má také léčivé vlastnosti a v aromaterapii je znám pro své uklidňující účinky.

Zajímavost:

Jméno "Maggi koření" je odvozeno od stejnojmenného komerčního koření, ale smil italský není přímou součástí tohoto kuchyňského ochucovadla.